Varför motoroptimering?

18 Apr

Funderar du på att göra en motoroptimering? Det finns en rad olika företag som gör det, och innan du bestämmer dig för att anlita någon, är det bra att jämföra flera aktörer för att se vilka som verkar bäst, och vilka som har det bästa priset.

Motoroptimering går ut på att få ut så mycket som möjligt av motorn. Generellt innebär det att man gör en elektronisk uppgradering av programvaran i motorn. Det här kan göras på såväl personbilar som till exempel husbilar, skåpbilar, bussar och traktorer.

I detalj finjusteras motorstyrningen, som kan kallas för fordonets hjärna. Med rätt justeringar kan man nå en markant effektförhöjning.

Utför motoroptimering

Det finns ett antal anledningar till att göra en motoroptimering. De främsta skälen är kanske dessa:

  • Ökad körglädje
    Med högre effekt blir det roligare att köra. Motorn känns piggare, accelerationen snabbare och bilen i allmänhet känns mer responsiv.

  • Ökat vridmoment
    Med rätt finjusteringar kan vridmomentet ökas.

  • Det är ekonomiskt
    Med god optimering minskas kostnaderna. Motorn blir mer effektiv och ger optimal kraft när det behövs. Dessutom får du ut mer av din investering.

Många aktörer har dessutom goda motorvillkor. Det kan till exempel handla om öppet köp och motorgaranti.

Prisinformation

En del aktörer har dessutom smidiga hemsidor där du enkelt kan se prisuppgifter och effektresultat. När du kör till verkstaden kommer någon att titta närmare på den och ge en fullständig fordonsdiagnos innan arbetet påbörjas. En motoroptimering tar ofta en arbetsdag att genomföra. Någonstans mellan 4 och 9 nio timmar bör man räkna med att det tar. Det är alltså inte tal om att lämna in bilen, sätta sig ned och ta en kaffe, för att sedan köra iväg igen.

Nackdelen med att göra en motoroptimering kan vara engångskostnaden. Dock, om det är möjligt att göra en markant effekthöjning, så är det en investering som du bör få tillbaka inom inte allt för lång tid. Planerar du att ha kvar bilen en längre tid kan det definitivt vara värt den engångskostnaden som det innebär. Går du till rätt optimeringsfirma kommer du dessutom att få en garanti i samband med att du hämtar bilen.