Att köra Ferrari – som en upplevelse

26 Feb

Att köra Ferrari – som en upplevelse

Många drömmer om att äga en Ferrari. Det är dock inte direkt för alla som den drömmen faktiskt blir verklighet. På senare år har det blivit populärt att ge bort en Ferrari-tur som en present och upplevelse, precis upplevelsepresenter överlag har blivit populära. Klart är att många föredrar att ge bort en upplevelse och ett minne istället för en sak. Och att ge bort en Ferrari i present kan bli… dyrt. Det näst bästa vore då att ge bort en Ferraritur.

Exakt hur det går till, hur länge man får köra och var man får köra, varierar givetvis beroende på hos vilken arrangör man bokar. Vanligt är att dagen inleds med att man tar sig till mötesplatsen för egen maskin, för att sedan hälsas välkommen innan en genomgång av reglage och körteknik inleds. Att köra Ferrari är på vissa sätt som att köra vilken bil som helst – på andra sätt är det mycket stora skillnader.

Ponera att det är en Ferrari 488 GTB, till exempel. Du får då köra en bil med 670 hästkrafter och en toppfart på ungefär 330 kilometer i timmen. Du lär inte komma upp i dessa hastigheter, framförallt inte om du kör på allmän väg, men hästkrafterna kommer garanterat att kännas, även vid lättare tryck på gaspedalen. Det omedelbara och kraftfulla gensvaret är något som inte fås av andra bilar. Accelerationen på en Ferrari 488 GTB är snabb; den gör 0 – 100 kilometer i timmen på under tre sekunder.

En del arrangörer erbjuder körning på exempelvis flygfält och andra avgränsade områden. Här finns det möjlighet att se vad bilen verkligen går för. Förutom hastighetstest kan också särskilda banor, med koner som hinder exempelvis, erbjudas.

När man tittar på kommentarer och recensioner från personer som deltagit i liknande event, är de övervägande positiva. De flesta verkar helnöjda och kan skriva under på att det är en upplevelse värd namnet. Dock är det något som också kostar, i alla fall om man väljer ett arrangemang där höghastighetstest och liknande körning ingår. Att ”bara” köra Ferrari på allmän väg under en kortare period fordrar dock inte en lika tjock plånbok.