Hitta rätt bland alla damcyklar

30 Sep

När du väl har hittat en cykel som uppfyller alla punkter i din kravspecifikation, är det dags att börja titta närmare på detaljerna. De flesta kontaktpunkter, såsom sadlar, styren och pedaler, finns i varianter som är särskilt anpassade för kvinnor. På samma sätt som alla kvinnor inte behöver eller bör använda damcyklar, är det inte säkert att dessa cykeldelar är rätt för just dig. Många kvinnor upplever dock att komforten ökar när de använder delar som är anpassade för kvinnor.

En damspecifik sadel är till exempel bredare baktill, vilket syftar till att stödja kvinnors bredare sittben. De har även en kortare nos och är framtagna för att minska trycket mot skrevet. Vissa tillverkare av cykelsadlar har tagit fram särskilda verktyg som kan hjälpa dig att ta reda på vilken bredd du behöver ha på din sadel. I de allra flesta fall handlar det dock om att prova sig fram. Många kvinnor som ägnar sig åt mer teknisk cykling föredrar att använda herrsadlar, vilka är smalare och enklare att röra sig omkring.

Så hittar du rätt damsadel

Våra ändor påminner i mångt och mycket om fingeravtryck i den bemärkelse att de är unika. Det innebär att en sadel som är bekväm för en person inte nödvändigtvis är bekväm för just dig, utan lika gärna kan ge upphov till smärta. Faktum är att våra sittben skiljer sig åt mer inom respektive kön än vad de gör mellan män och kvinnor. Av denna anledning föredrar vissa kvinnor att använda sig av en herrsadel, medan vissa män använder damsadlar.

Cykelsadlar ser kanske inte ut som de mest bekväma föremålen att sitta på, men faktum är att de är utformade med ett enda syfte i åtanke: att stödja dina sittben. Sittbenen är de delar av ditt bäcken som du sitter på, vilket hörs på namnet. Om du sitter på ett riktigt hårt underlag, till exempel en trästol, kan du känna dem. Allt däremellan är mjuk vävnad som inte är ämnad att sitta på. Din sadel stödjer därför dina sittben utan att pressa för hårt mot de mjuka vävnaderna. Det betyder att avståndet mellan dina sittben har betydelse för vilken sadel som känns bekväm.