Belysning till ditt fordon

24 May

Vi som har bil och är ute och kör på vägarna kommer regelbundet eller då och då köra i mörker. Detta gäller särskilt om du till exempel bor i norra Sverige eller kör mycket på hösten och vintern. Även om dagens bilar har bra inbyggda helt- och halvljus kan det behövas ett komplement. Det finns ett stort utbud ledbelysningar och andra ljusprodukter att hitta för bilen. I vissa fall är det helt vanliga lampor man behöver byta ut. Dessa finns att köpa på Xenonkungen.com.

Därför rekommenderas du använda optimal belysning

Att använda bra lampor på din bil rekommenderas av de flesta för att få en bättre sikt vid mörkerkörning. Man ska dock tänka på att man inte får kombinera dessa extraljus med halvljuset. Den extra belysning som du köper behöver också vara EU-godkänd vilket bland annat innebär att den inte innehåller farliga eller förbjudna ämnen. Det kan också vara värt att kontrollera så att inte den avger radiostörningar då vissa äldre eller icke-märkta ramper kan påverka radion i fordonet. Du behöver också kontrollera att den passar din bil eller om du behöver köpa en universallösning.

Det är viss skillnad mellan olika lampor, och man kan med fördel titta på vad för alternativ som erbjuds innan man slår till.

Välj mellan olika typer av belysning

Nuförtiden finns det olika typer och modeller av strålkastare som du kan välja mellan. Det går inte att säga vilket som är vanligast utan beror på bilen och ditt behov och smak. Det finns till exempel allt från små runda ljus till större ljusramper.

  • LED. LED-ljus består av många små lysdioder, har många fördelar som till exempel en mycket lång förbrukningstid. Om man jämför med xenon- och halogenlampor, förbrukar mindre ström än en glödlampa och är kraftigare än en sådan. Dessutom har det en snabb tändning vilket kan rent krasst rädda liv.
  • Xenon. Xenonljus har också sina fördelar. De är till exempel att det ger dig stora valmöjligheter eftersom de kommer i olika färgtemperaturer med olika ljusstyrka. De har även en elektronisk drift och drivs därmed inte av traditionella bilbatterier som till exempel halogenstrålkastare. Dessutom har xenonljusen effektiv livslängd.Nackdelar är bland annat att det kommer att behöva bytas ut oftare än LED-ljus.